پاسخ
  بخشي از آيه مذكور در رابطه با گوشت‏ها و غذاهايي است كه براي انسان‏ها حرام و ممنوع شده مثل مردار، خون، گوشت خوك و امثال آن و در ادامه آيه آمده است: (الْيوْمَ يئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِن دِينِكُمْ فَلاَ تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ الْيوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِيناً)1 مضمون آيه شريفه اين است كه، امروز كافران از دين شما مأيوس شدند، پس از آن‌ها نترسيد و از من خشيت داشته باشيد و بترسيد، امروز دين شما را براي شما كامل كردم، و نعمت خودم را براي شما تمام كردم و اسلام را به عنوان دين براي شما، پسنديدم.
  مفسرين قرآن و بسياري از محدثين و در روايات متعددي، از پيغمبر اكرم9، ائمه اطهار: و صحابه پيامبر: نقل شده كه پيغمبر اسلام در روز 18 ذي‏الحجه هنگامي كه از حجة الوداع2 برمي‏گشتند، بعد از خروج از مكه به منطقه‏اي رسيدند كه امروزه معروف به «جحفه» است كه بخشي از آنجا را غديرخم3 مي‏نامند. پيامبر اسلام در آنجا توقف كردند و به حاجياني كه، پيشاپيش حركت كرده بودند و از آن منطقه عبور كرده بودند، دستور بازگشت دادند، و مقداري صبر كردند تا حاجياني كه در راه هستند به آن مكان برسند، زيرا آنجا منطقه‏اي بود كه راه مردم از هم جدا مي‏شد و هر گروهي از يك مسير به طرف شهر و ديار خود مي‏رفت و به اصطلاح چهار راهي بود كه افراد از آنجا به بخش‏هاي مختلف جزيرة العرب مي‏رفتند.
  وقتي همه حاضر شدند جهازهاي شترها را بر روي هم گذاشتند و حضرت بالا رفتند، پيامبر اسلام9، براساس دستوري كه از طرف خدا، به او داده شده بود، خطبه مفصلي خواندند كه اين خطبه در منابع حديثي، مثل بحارالانوار، و هم‌چنين الغدير و كتاب‏هاي ديگر نقل شده، پيامبر اسلام، در آن خطبه به صورت مفصل از مردم اقرار گرفتند و فرمودند: آيا من نسبت به شما، اولي به خودتان نيستم، مردم گفتند: بلي، و در نهايت دست اميرالمؤمنين علي7 را بالا بردند، و فرمودند: «من كنت مولاه فهذا علي مولاه» هر كس كه من مولاي اويم، اين علي مولاي اوست، بعد از اين‌که، خطبه پيامبر تمام شد، «حصان بن ثابت» كه يكي از شعراي صدر اسلام و از ياران پيامبر بود شعري در اين زمينه سرود و بسياري از اصحاب پيامبر از جمله «عمر» به اميرالمؤمنين7 اين مقام خلافت، و ولايت امت را، تبريك گفت كه پيغمبر اسلام، او را به جانشيني خودش، و به سرپرستي و ولايت مردم، انتخاب كرد و به اصطلاح او را امام مردم و جانشين خودش قرار داد و بسياري از افراد با حضرت در آن روز بيعت كردند بعد از اين جريان، آيه شريفه (الْيوْمَ يئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِن دِينِكُمْ)4 نازل شد.
  امروز كه جانشين پيامبر مشخص شد! و امروز كه مسأله نبوت و دين اسلام به وسيله خلافت و امامت، اميرالمؤمنين7 ادامه پيدا خواهد كرد، و منقطع نخواهد شد و دين، الي يوم القيامة مستمر خواهد بود. امروز كساني كه كافر شدند از دين شما مأيوس شدند، پس ديگر از آن‌ها نترسيد! آن‌ها نمي‏توانند به اين دين ضربه‏اي بزنند و نمي‏توانند اين دين را به صورت دين موقت مطرح كنند؛ پس، فقط از خدا بترسيد، (انسان مومن نبايد غيراز خدا از كسي بترسد)، (الْيوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ)5 امروز با مسأله امامت و ولايت دين شما را كامل كردم، و نعمت خودم را بر شما تمام كردم، و اسلام را به عنوان دين كامل براي شما پسنديدم. بنابراين، آيه شريفه مذكور، در رابطه با روز 18 ذي الحجه، روز غديرخم، در جريان حجة الوداع است.
  اين جريان در كتاب‏هاي متعددي از شيعه و سني، نقل شده حتي برخي نوشته‏اند تا صد نفر از صحابه وقوع اين جريان را نقل كرده‏اند. 6
  هم‌چنين از اهل سنت افراد متعددي نقل كرده‏اند از جمله آقاي «نسايي» كه يكي از نويسندگان شش‌گانه اهل سنت است در كتاب خصائص علي بن ابي‏طالب7، همين جريان را متعدد نقل كرده است.7
  


1. مائده/ 3.
2. آخرين حجى كه پيامبر انجام دادند.
3. غدير يعنى بركه‏ى آب.
4. مائده/ 3.
5. مائده/ 3.
6. ر.ك: الغدير، علامه امينى، احقاق الحق و...
7. خصائص اميرالمومنين على‏بن ابى‏طالب7، عبدالرحمن احمدبن شعيب النسائى، ص 32 و 85.