پاسخ
  قرآن كريم مي‌فرمايد:(أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيكُمْ يا بَنِي آدَمَ أَن لاَّ تَعْبُدُوا الشَّيطَانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌ مُّبِينٌ)؛ «اي فرزندان آدم! آيا با شما پيمان نبستم كه شيطان را نپرستيد (و از شيطان اطاعت نكنيد) كه او براي شما دشمن آشكاري است.»
  اين عهدي كه قرآن كريم از آن ياد كرده است كه خداوند با بني‌آدم عهد كرد كه از شيطان اطاعت نكند، چه عهدي است؟ و در كجا چنين عهد و پيماني با انسان‌ها بسته شده است؟ مفسران قرآن در مورد اين عهد سه تفسير ارائه كرده‌اند.
  1. مقصود همان «ايمان الهي» از طريق «عقل» است يعني خداوند با عقلي كه به انسان داد، يك نوع عهد غيررسمي با انسان بسته كه انسان مي‌تواند با عقلش درك كند توحيد خوب است پيروي از شيطان بد است و اين عقل، او را از پيروي شيطان منع مي‌كند، پس در حقيقت همان گواهي عقل بر توحيد و منع عقل از پيروي و عبادت شيطان، خود نوعي پيمان غيررسمي خدا، با بشر است.
  2. اين عهد، همان «ايمان فطري» بشر با خدا مي‌باشد كه انسان را خدا فطرتاً به گونه‌اي آفريده كه خدا جوست و توحيدگراست و از اطاعت و پرستش غيرخدا دوري مي‌كند. در حقيقت اين عهد و پيمان نانوشته بين انسان و خدا موجود است، كه در سرشت انسان قرار گرفته كه توحيدگرا باشد و از پرستش و اطاعت غيرخدا دوري كند.
  3. مقصود «پيمان» الهي از طريق «پيامبران الهي و كتاب‌هاي الهي» است، همين كه پيامبر اسلام9 به انسان‌ها گفت: «از شيطان اطاعت نكنيد.» و در قرآن به اين مسأله پرداخته شد و در كتاب‌هاي آسماني ديگر هم به اين مطلب اشاره شده، اين نوعي پيمان بين خدا و انسان است كه انسان‌ها حق ندارند غير از خدا را بپرستند و اين در حقيقت پيماني بين صاحب قرآن و انسان‌هاست ولي نه به صورت پيمان‌هاي رسمي بشري، بلكه نوعي از پيمان مي‌باشد.
  البته مي‌تواند يك آيه قرآن چند معنا داشته باشد، بنابراين مانعي ندارد كه عهدي كه در آيه آمده هم «پيمان عقلي» هم «پيمان فطري»، و هم «پيمان از طريق پيامبران و كتاب‌هاي آسماني»، مراد باشد.