پاسخ
  در برخي از آيات قرآن اشاراتي به اين موضوع شده مانند آخرين آيه سوره طلاق كه مي‌فرمايد: «خداوند آسمان‌هاي هفتگانه را آفريد (وَمِنَ الْأَرْضِ مِثْلَهُنَّ) و از زمين هم مثل آن آفريد.»1
  در اينجا بحث مفصلي مطرح است كه مقصود از (وَمِنَ الْأَرْضِ مِثْلَهُنَّ) چيست؟ آيا مقصود آيه اين است كه همان‌طور كه ما مثلاً آسمان‌هاي متعددي داريم2 زمين‌هاي متعدد هم داريم؟
  برخي از مفسران احتمال داده‌اند مقصود از مثل در اينجا «تعداد» باشد. يعني همان‌طوري كه آسمان‌ها تعداد زيادي است، زمين‌ها هم تعداد زيادي است. كه برخي از كشفيات كيهان‌شناسي كه در مورد كهكشان‌ها انجام شده تا حدودي به اين مطلب نزديك شده كه در كهكشان‌هاي ديگر هم احتمال حيات وجود دارد. برخي ديگر از مفسران اين احتمال را نمي‌پذيرند و مي‌گويند مثليت ممكن است معاني ديگري داشته باشد مانند مثليت در خلقت يا مثليت در جنس آفرينش.
  در راستاي احتمال اول روايتي از ائمه: نقل شده به اين مضمون كه:
  «همان‌طور كه شما در شهرهاي زمين زندگي مي‌كنيد شهرهايي مشابه ديگري هم وجود دارد كه آفريده شده است.»3
  اگر اين روايات را با احتمال اول در آيه بپذيريم و بتوانيم قول اول را تقويت كنيم، مي‌توانيم بگوييم غير از عالمي كه ما در آن زندگي مي‌كنيم عالم‌هاي ديگري هم وجود دارد.
  ولي اين نظريه به تحقيق بيش‌تري نياز دارد و ما در برخي از تحقيقاتي كه داشتيم نتوانستيم اين مسأله را به صورت كامل بپذيريم.


1 . (اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ سَبْعَ سَماوَاتٍ وَمِنَ الْأَرْضِ مِثْلَهُنَّ يَتَنَزَّلُ الْأَمْرُ بَيْنَهُنَّ لِتَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ عَلَى‏ كُلِّ شَي‏ءٍ قَدِيرٌ)، طلاق/ 12.
2 . اينكه سبع سموات را چطور معنا كنيم نياز به بحث مستقل دارد. ر.ك: پژوهشي در اعجاز علمي قرآن، دكتر محمد علي رضايي ‌اصفهاني، ج 1، ص 126 مبحث هفت آسمان و زمين.
3. سفينة البحار، ج 2، ص 574، ماده نجم.