پرسش

امتیاز و آسیب‌های چت و ارتباطات اینترنتی چیست؟

˜ پاسخ

الف ـ امتیازها

1. ارتباط سریع و آسان؛

2. استفاده‌های علمی از اشخاص (و مراکز و...)؛

3. دسترسی به حجم وسیع اطلاعات طرف مقابل؛

و... .

تذکر: از آنجا که مکتب اسلام با علم و پیشرفت فنی موافق است، ارتباط صحیح اینترنتی را نیز براساس آموزه‌های عمومی علمی و اخلاقی و با رعایت موازین قانونی و شرعی پذیرفته و تشویق می‌کند.

ب ـ آسیب‌ها

1. محیط چت یک محیط مجازی است و امکان دارد همه چیز تخیلی و غیر واقع بینانه باشد.

2. این محیط غیر قابل اطمینان است، حتی به صدا و تصویر طرف نمی‌توان اطمینان کرد.

3. با این‌که مجازی است، قابلیت اثر گذاری شدید روحی و ذهنی را دارد، به طوری که ممکن است دو نفر با چت‌‌کردن، عاشق یکدیگر شوند، قهر کنند و ... .

4. ایجاد محبت‌ها در این فضاها بدون شناخت دقیق خواهد بود. در محیطی که شناخت دقیقی از قدرت جسمی، روحی و ذهنی طرف مقابل در دست نیست و حتی برخی رفتارهای عادی مثل شیوه راه رفتن، نشستن عکس‌العمل‌ها در شرایط مختلف و... غیر قابل بررسی و شناخت است.

5. محیط چت با جاذبه‌های نوشتاری، صوتی و تصویری به تخیل شما لذت می‌بخشد، به طوری که جوانانی که در ارتباطات خیابانی دوستان زیادی دارند، باز به این عرصه می‌پردازند.

6. لذّت‌های تخیلی باعث ایجاد شکاف بین تصور، آرزو، توقع، تمایل با واقعیت بیرونی (که تغییرناپذیر است)، می‌شود، این مسأله بر اساس تجربه‌های مکرر باعث مشکلات روحی و روانی در برخی افراد می‌شود که برخی از آن‌ها عبارت اند از:

ـ افسردگی شدید؛

ـ ضعف اعصاب؛

ـ انزوا و دوری از اجتماع؛

ـ عدم موفقیت در محیط خانواده و اطراف خود؛

ـ خیال پردازی؛

ـ از دست دادن اعتماد به نفس؛

ـ از دست دادن عزت نفس؛

ـ خنده‌های بدون علت؛

ـ دل‌گرفتگی و گریه‌های بدون علت؛

ـ پوچ گرایی و احساس بیهوده بودن همه چیز و همه کس؛

ـ و ... .

عواقب این مشکلات روحی، به ویژه پوچ‌گرایی که به حالت‌های جنون‌آمیز، خودآزاری و حتی خودکشی می‌انجامد؛ همگی از لذت‌های خیالی ناشی می‌شود.

7. بسیاری از شناخت‌هایی که از طرف مقابل به دست می‌آید، تنها با تخیل آدمی سازگار است نه با واقعیت. آری، وجود محبت صرف، عامل بی دقتی در شناخت می‌شود و انسان را از واقعیت دور می‌کند؛ زیرا محبت نقایص و عیوب طرف مقابل را می‌پوشاند و حتی نقایص را به محسنات و ویژگی‌های مثبت تبدیل می‌کند.

8. بیشتر انسان‌هایی که برای مسائل غیرعلمی چت می‌کنند، به مشکلات ذیل گرفتار می‌شوند:

ـ بهرة هوشی پایین؛

ـ خوش گذرانی و وقت گذرانی؛

ـ اعتیاد به لذت‌های موقت و تخیلی؛

ـ مشکلات روحی و روانی؛

ـ چند شخصیتی؛

ـ رفتارهای غیرمنطقی؛

ـ از کار و تلاش جدی دورشدن؛

ـ از فکر و تدبیر دورشدن؛

ـ شخصیت اجتماعی غیرمناسب؛

ـ و ... .

البته انسان‌های مثبت نیز یافت می‌شوند؛ اما در محیط آزاد و مجازی چت مطالب علمی، بسیار کم است.
9. در روابط خیابانی که دو نفر یکدیگر را می‌بینند، ساعت‌ها با هم گفتگو دارند، پارک می‌روند، کوهپیمایی می‌کنند، در مورد علایق و سلایق یکدیگر سخن می‌گویند، ممکن است خانه و محل زندگی و پدر و مادر هم‌دیگر را بشناسند و ... با این حال احتمال شکست و جداییشان بیش از 90% می‌باشد، علت آن این است که پس از مدتی که ارتباطات عادی شد و دیگر خبری از آن حرارت‌ها و هیجانات دوستی و شور عشق نبود، نقایص اصلی دختر و پسر برای یکدیگر آشکار می‌شود و حس اطمینان در طرف مقابل کاهش می‌یابد و شک و تردید جایگزین آن می‌گردد؛ به عبارت دیگر، همان مسائلی که روزی باعث ارتباط دختر و پسر و ایجاد محبت و عشق شد، روز دیگر باعث جدایی می‌شود، و این آسیب در ارتباط اینترنتی دختر و پسر چندین برابر است.