پرسش

دست دادن دختر و پسر چه حكمي دارد؟

˜پاسخ

در قرآن كريم به اين مسأله اشاره نشده است و شايد به دليل روشن بودن آن باشد؛‌ زيرا وقتي مسألة نگاه و گفتگو بيان شد، ديگر نيازي به طرح اين مسأله نيست. از سوي ديگر، بر خلاف دو مورد پيشين كه در روية مسلمانان نمونه‌هایی دارد، براي اين مورد در سيرة عملي مسلمانان نمونه‌اي به چشم نمي‌خورد،‌ و حتي در بيعت با پيامبر9 نيز زنان به آن حضرت دست ندادند، بلكه ظرف آبي واسطة دست پيامبر9 و زنان بيعت كننده بود[1].

آري در روايات به اين مطلب اشاره شده و امامان معصوم: در پاسخ به پرسش اصحابشان، جواز مصافحه (دست دادن) زن و مرد از زير پوشش را صادر كرده‌اند. سماعه مي‌گويد: از امام صاق7 دربارة دست دادن مرد و زن سؤال كردم،‌ آن حضرت فرمود: «لايحل للرجل ان يصافح المرأة الا امرأة يحرم عليه أن يتزوّجها،‌ اخت او ابنه او عمها وخاله او بنت اخت ونحوها واما المرأة‌ التي يحل له ان يتزوّجها، فلا يصافحها الاّ من وراء الثوب ولايغمزها؛ براي مرد روا نيست كه با زنان مصافحه كند،‌ مگر زناني كه ازدواج با آنان حرام است (مَحرم‌ها)‌؛ مانند خواهر، دختر، عمه، خاله،‌ دختر خواهر‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ و امثال اين‌ها،‌ و اما زني كه محرم نيست، تنها با استفاده از پوشش مي‌تواند مصافحه كند، ولي نبايد دستش را بفشارد. روايت ديگري نيز به اين مضمون وجود دارد»[2].

صاحب جواهر الکلام ـ از فقهاي نامدار شيعه ـ مي‌نويسد: مانعي ندارد كه زن با مرد اجنبي و برعكس از زير پوشش مصافحه كند، به شرط آن كه التذاذ و ريبه در كار نباشد[3].

پی‌نوشت‌ها:
[1]. ر.ك، وسائل الشيعه، ج 14، ص 151.

[2]. همان.

[3]. ر.ك، جواهر الكلام، ‌ج 29، ص 99.